Sloep zonder Visser (2017)

‘Sloep zonder Visser’ een stuk van Alejandro Casona. Gespeeld onder regie van Anton Meussen.

In de jaren vijftig schreef Alejandro Casona het toneelspel ‘Sloep zonder visser’.

We maken kennis met Ricardo Jordan, een grootindustrieel. Opgeklommen van bittere armoe tot onmetelijke rijkdom, maar nu gaat het even wat minder. De aandelen van zijn consortium dalen dagelijks met vele procenten. Zijn door hem verfoeide concurrenten liggen op de loer om hem de genadeklap toe te brengen. ‘Vrienden’ komen hem waarschuwen voor het bankroet dat voor de deur staat. ‘De Grote Ricardo’ kleineert hen, want hij heeft al zwaardere stormen doorstaan. Hij zal zijn criticasters de mond snoeren en als grote overwinnaar uit de bus komen. Hij stuurt ze weg. Alleen, achter zijn bureau slaat de twijfel toe. Grote woorden heeft hij gesproken, maar hoe moet hij ze waar maken? Dan krijgt hij plotseling bezoek van een ‘HEER’. Een ‘HEER’ van hoge, maar ook lugubere komaf. Hij heeft een plan om Ricardo te redden. Een plan met gevolgen die zelfs Ricardo te ver gaan en hij verwerpt het. De ‘HEER’ laat zich echter niet wegsturen, weet Ricardo te overtuigen en tekent het bijbehorende contract.

Binnen de kortste keren wordt het dreigende echec afgewend. De koersen stijgen tot ongekende hoogte en zijn ‘vrienden’ overspoelen hem met complimenten voor zijn ongeëvenaarde zakelijke inzicht. In het tweede en derde bedrijf confronteert Casona ons met de gevolgen van het contract dat Ricardo tekende. Zijn financieel herstel ging over de ruggen van hardwerkende en toch al niet rijke mensen. Hun familiaire verhoudingen zijn totaal verstoord en liefde en saamhorigheid hebben plaats gemaakt voor wantrouwen tegenover elkaar.

Dit gold niet alleen in de jaren vijftig, maar is ook nu nog actueel. Vele chemiereuzen waaronder DuPont, DSM en BASF, oliemaatschappijen zoals Shell en ExxonMobil, banken, verzekeringsmaatschappijen en kredietverstrekkers waren medeaanstichters van de economische crisis in 2008. Corruptie, zakken vullen, leugens en bedrog waren de oorzaak. Duizenden kleine spaarders verloren hun geld, honderdduizenden verloren hun werk.

Een aangrijpend realistisch verhaal, waarin arme maar trotse mensen proberen hun angst en verdriet te overwinnen.

De rolverdeling van ‘Sloep zonder Visser‘:

  • Richardo Jordan, gespeeld door Gerard Kup
  • Henriqua, gespeeld door Gonny van de Hoogmoed
  • Juan, gespeeld door Willem Bijker
  • Bankdirecteur, gespeeld door Michell Geurts
  • Procuratiehouder, gespeeld door Cor Willems
  • Heer, gespeeld door Sjaak Hendriks
  • Grootmoeder, gespeeld door Maria Basten
  • Frieda, gespeeld door Marja Vink
  • Marko, gespeeld door Flip van der Ven
  • Stella, gespeeld door Marijna Looren de Jong-Brons

Om onze voorstellingen te kunnen geven hebben wij sponsoren! Ga naar onze sponsoren om deze te bekijken.

[SLGF id=333]