Bezoek van de oude dame (2010)

Bezoek van de oude dame

Bezoek van de oude dame

Het thema “hebzucht” is van alle tijden, van de oudheid tot de tegenwoordige tijd met haar kredietcrisis. Güllen, een historisch stadje, is bankroet. Alle bedrijven zijn failliet en alle inwoners zijn werkloos. De miljardaire Claire Zachanassian is de enige redding die het dorp nog rest. Winkelier Jil kent haar nog van vroeger en hij moet zorgen dat ze tijdens een bezoek aan haar geboortestadje met miljoenen over de brug komt.

En over de brug komen doet Claire! Ze schenkt Güllen een miljard, maar er is wel één voorwaarde. Die ene voorwaarde druist in tegen alle principes van de inwoners van Güllen. “Liever arm dan met bloed bevlekt” is het motto van de burgemeester. Of ontstaat er toch langzaamaan een scheurtje in de principes van de inwoners van Güllen en wordt het “liever met bloed bevlekt dan arm”?
De Ghesellen van Sint Maerten nemen u in deze hilarische tragikomedie mee in een spel met principes. Is ieder mens te koop? Of zijn de burgers van Güllen in staat de lokroep van het geld te weerstaan?

Foto’s in 8 minuten

Bekijk de foto’s van de voorstelling in 8 minuten. De foto’s zijn gemaakt tijdens de generale repetitie.

Jubileumvoorstelling

Voor De Ghesellen van Sint Maerten is Bezoek van de oude dame een heel bijzondere uitvoering. In 2010 bestaan De Ghesellen 65 jaar en tegelijkertijd is een jubilaris 40 jaar trouw lid van de vereniging. Niet voor niets is ervoor gekozen om in deze jubileumvoorstelling alle leden van De Ghesellen mee te laten spelen in deze unieke productie.

Toneel in het groen

Een bijzondere voorstelling op een bijzondere locatie dat is wat De Ghesellen voor ogen hebben. Aan de Overhage ligt tussen de bloemenvelden een grote groene bult: een opslaghal onder een dik gronddek. Deze opslaghal van bloemenkweker Wim van de Hoogen wordt gedurende een aantal dagen in april omgebouwd tot een heus theater met een tribune voor circa 100 bezoekers. De omstandigheden in de hal (een isolerend gronddek en verwarming) zorgen voor een aangename temperatuur voor de bezoekers van de voorstelling. Op het terrein is volop gelegenheid om auto’s en fietsen te parkeren. Door de aanwezigheid van vluchtwegen en brandbestrijdingsmiddelen is het ook een veilige plek voor een voorstelling.

Spelers in Bezoek van de oude dame

Anton Meussen (40-jarig jubileum)
Wilma Gerrits-Cremers
Marijna Looren de Jong-Brons
Mien van Stiphout
Ger Graat
Flip van der Ven
Gonny van Hoogmoed
Yvonne Poel
Kim van de Hulsbeek
Marja Vink
Ilke Kolenbrander
Janneke Kusters
Anne Derks
Sjaak Hendriks
Gerard Kup
Teja Kup
Els Graat
Michell Geurts
Maria Basten
Mark Bovenkerk
Regie: Willem Bijker
Regieassistente: Beppy Klaassen